Lasselsberger - Knauf

Hírlevél 07/2011


 

Rockfix_hírlevél

Ragaszkodik a terméskő burkolathoz?

Kövek, betonlapok oldalfalra vagy aljzatra való rögzítéséhez itt a RockFix. Kül- és beltérben egyaránt használható, gyorsan alkalmazható és a kövek csúszásmentesen rögzülnek, azonnal. Ráadásul azt szeretné, hogy a fal is ragaszkodjon hozzá? Akkor a RockFix az, amire szüksége van! Csúszásmentesen rögzíti a díszburkolatot, gyorsan, kül- és beltéren egyaránt, azonnal.

 

Ha szeretne többet is megtudni a legkorszerűbb és leghatékonyabb építőipari anyagokról, technológiákról, látogasson el a termék oldalára a részletes műszaki információnkért vagy töltse le kőburkolat kiadványunkat!

 

Isofloor

Kerüljön padlóra! De halkan!

IsoFloor: Új hő és hangszigetelő anyag aljzatokhoz

Az ISOFLOOR minden szempontból jó választás. A felújítással foglalkozó szakemberek azért kedvelik, mert korlátozott teherbírású és egyenetlen szintmagasságú alapfelületeknél is alkalmazható.

Az ISOFLOOR kettő az egyben, hiszen egyszerre gondoskodhat vele a hő- és a hangszigetelésről. Akár építkezik, akár felújít, az ISOFLOOR ideális választás, hiszen korlátozott teherbírású födémeknél is alkalmazható. Ráadásul úgy lehet benne elvezetni az épületgépészeti csöveket, hogy nem kell nagy szigetelőtáblákat faragni, és hézagmentesen építhető be, így sehol sem maradhat „rés a pajzson”. Az a tény, hogy szintkiegyenlítőként, egyenetlen felületeknél is alkalmazható, szinte már csak bónusznak tekinthető.

Isofloor ábra

Ha szeretne további információt megtudni, akkor töltse le IsoFloor kiadványunkat vagy részletes műszaki dokumentációt a termékoldalról!

 

 

kiskep_utcazene

Építjük a kultúrát is!

A Lasselsberger-Knauf  két országos hírű (de talán már világhírű) zenei rendezvényt támogat a nyári fesztiválok sorában,- a veszprémi Utcazene Fesztivált és Veszprémi Ünnepi Játékokat. Amennyiben tehetik, látogassanak el a zenei rendezvényekre Veszprémbe, a Királynék Városába. A két rendezvény honlapján megismerhetik a részleteket.  ( http://www.utcazene.hu;   http://www.veszpremfest.hu )

 

Hónap kérdése

Hónap kérdése:

Tisztelt LB-Knauf!
 
Egy rendezvényen kaptam meg a „Panelépületek felújítása” című kiadványukat. Már ott úgy gondoltam, hogy praktikus és hasznos tanácsokat találhatok benne, később sem csalódtam.

 

A „Felújításoknál előforduló hibák” fejezetben foglalkoznak a szellőzőnyílásokkal is, ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Az utcánkban több panelháznál ezt úgy oldották meg a kivitelezők, hogy a szellőző kivezetésnél belülről nem dolgozták el a felületet például valami vakolatszerű anyaggal, illetve nem építettek be valami műanyag vagy fém lezáró elemet. (Mellékelek egy vázlatrajzot, hogy miről is írtam.)
Egyszerűen csak átvágták a megfelelő helyen a hungarocellt, és a színezés után feltettek egy, a barkácsboltokban kapható műanyag esővetős, sűrű szövésű hálós elemet. Mondjuk ez a legegyszerűbb és a lehető legolcsóbb megoldás, ráadásul, mivel takarva van ez a rész, nem is vesszük észre.
Így viszont szerintem a panel és a szigetelőanyag közötti résekben, és főleg a panel hézagainál lévő nagyobb bemélyedéseknél a bogarak (pl. csótányok) szabad közlekedési utat találhatnak. Konkrét esetekről tudok, a téli időszakban nem egy helyen egerek jutottak a speizszekrényekbe! A saját szememmel láttam ilyen járatokat és az egerek fészkeit.

Laikusként úgy gondolom, hogy a hőszigetelést végző kivitelezők által alkalmazott megoldás nem szakszerű. Mi erről az Önök véleménye? Van esetleg valami javaslatuk? Önök hallottak már a hőszigetelés alatt megjelenő bogarak, egerek okozta problémáról? Válaszukat előre is köszönöm magam és lakótársaim nevében. 
 
Üdvözlettel,
Közös képviselő

VÁLASZ

Tisztelt Érdeklődő!

Önnek tökéletesen igaza van. A hőszigetelésen kialakított bármiféle áttörést - csőáttörés, szellőző - vagy nyílást, ami lehet ablak, ajtó, a belső oldalról minden esetben le kell zárni!!! Ez megoldható például cső, illetve doboz beépítésével, vagy ragasztótapaszba ágyazott üvegszövet hálóval.
Amennyiben a hőszigetelés szabadon maradt, ez nem elfogadható megoldás.

Ha négyzetes geometriájú a szellőzőáttörés, akkor befordított tapaszba ágyazott, hálós-élvédős kéregképzés a műszakilag megfelelő kialakítás, de utólag ez már nem kivitelezhető.

Jelen helyzetben megoldást jelenthet  például alumíniumlemezből készített „doboz” utólagos beépítése is.

Kör alakú szellőző esetén a spirálkorcolt, horganyzott acél szellőzőcső beépítése az ideális megoldás.
A hőszigetelő lapokat pont-perem módszerrel, vagy teljes felületű ragasztással kell felragasztani, így a hőszigetelés alatt nem alakul ki „átjárási” lehetőség.
Amennyiben minden oldalról lezárjuk a hőszigetelést - lábazati indítósín, hálózott, tapaszolt kávák és áttörések, béléscső, attikafalnál bádogozott felső lezárás alkalmazása - a rovarok, rágcsálók, madarak nem tudnak a hőszigetelő anyaghoz jutni.

Mellékelve megküldöm a homlokzati hőszigetelő  rendszereket forgalmazó cégek közös kiadványát további szíves felhasználásra.

Tisztelettel,
Lasseslberger-Knauf
Vevőszolgálat