Cemix

Ki lesz idén szakmája sztárja?

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny sajátos kombinációját, amelynek döntőjére Szakma Sztár Fesztivál elnevezéssel március 12-14. között keerül sor Budapesten. A nívós megmérettetés egyik szponzora a Lasselsberger-Knauf.


2008-ban írták ki először a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, amelyre a szakképző intézmények összesen 2600 végzős tanulója jelentkezett, ők akkor 15 szakmában mérték össze tudásukat. A 2019-es versenykiírásra 65 különböző szakmában már közel 7500 tanuló adta be jelentkezését, ami jól érzékelteti, hogy a rendezvénysorozat presztízse hogyan erősödött az elmúlt években. A verseny nem korlátozódik az ország területére, a határon túlról is, főként Kárpátaljáról, Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről is érkeznek jelentkezések.

A szervezők elsődleges célkitűzése a gyakorlatigényes, fizikai, kétkezi szakmák társadalmi megbecsülésének és vonzerejének növelése, illetve a szakmatanulás népszerűsítése. Ezt erősíti a rendezvénysorozat szlogenje is: „A jó szakma felér egy diplomával”.

A verseny válogatóit, elődöntőit – a hagyományoknak megfelelően ? országosan a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. Az országos döntő helyszíne 2019. március 12. és 14. között a budapesti Hungexpo Vásárközpont lesz, ahol egy nagyszabású szakmai fesztivál keretében kerül sor a szakmák képviselőinek végső összecsapására. Az esemény iránti érdeklődés nagyságát mutatja, hogy tavaly összesen 15 ezer látogató volt kíváncsi a döntőkre és a kapcsolódó programokra, nagy részük pályaválasztás előtt álló fiatal tanuló.

A Lasselsberger-Knauf a rendezvény egyik fő üzenetéhez hasonlóan hosszú évek óta igyekszik ráirányítani a figyelmet a szakképzés fontosságára. A cég vezetésének régóta hangoztatott véleménye, hogy vissza kell állítani a szakmák, ezen belül is az építőipari szakmák presztízsét, és újra vonzóbbá kell tenni ezeket. Az LB-Knauf a maga eszközeivel, rendszeres szakmai képzéseivel, edukációs programjaival és marketing tevékenységével mindent megtesz ennek érdekében.

A cél eléréséhez állami koordinációra, ágazati összefogásra és nem utolsósorban olyan színvonalas rendezvényekre van szükség, mint a Szakmák Sztárja Fesztiválja és a hozzá vezető versenysorozat. A Lasselsberger-Knauf a tavalyi Euroskills2018 budapesti versenyéhez hasonlóan szponzorként nyújt segítséget a szervezőknek, és profiljába vágóan a Kőműves és hidegburkoló valamint a Magasépítő versenyszámot támogatja.

A versenysorozat fontosabb eseményeiről folyamatosan beszámolunk online felületeinken.