Lasselsberger - Knauf

Amit a fugázóanyagokról tudni érdemes

 

A fugázóhabarcsok hidegburkolataink megjelenésének meghatározó elemei, hiszen az lemek összekötésén és a hézagkitöltésen túl esztétikai szereppel is bírnak. A megjelenés és az összhatás szempontjából fontos a fugázóink színe, felületi finomsága és textúrájuk egységessége. Az esztétikai igényeken túl fontos fugázóink kiválasztásakor a rendeltetés helye (kültér - beltér), épületszerkezet elhelyezkedése (függőleges - vízszintes felület) és kialakítandó fuga szélessége is.

A Lasselsberger-Knauf fugázói széles felhasználási kört ölelnek fel és mind műszaki tulajdonság, mind a felhasználási kör tekintetében jelentős különbségek adódhatnak. A fugázók alkalmazhatóságával és a kiválasztásról még több információ található itt.

A színválasztékkal kapcsolatban itt található információ.

A fugázóhabarcsok új generációját képviseli a Lasslesberger-Knauf SILVERCOL nevű terméke. A prémium kategóriájó fugázó új szintre emeli elvárásainkat egy fugázóhabarccsal kapcsolatban. 

A SilverCol fugázó svájci ezüst adalékszert és algásodást gátló adalékot tartalmaz. A SilverCol több szempontból is prémium terméknek számít, de van egy tulajdonsága, amely egészen különlegessé teszi. A készítmény ugyanis egy olyan speciális adalékanyagot tartalmaz, amely gátat szab a baktériumok szaporodásának, a gombásodásnak, az algásodásnak és a penészedésnek. Ennek megfelelően azokban a helységekben és azokon a felületeken ajánljuk alkalmazni, ahol fokozott jelentősége van a higiéniának.

 Az ezüsttartalmú adalékot az antimikrobiális szerek professzionális szakértője, a svájci SANITIZED fejlesztette ki. A cég csak azoknak a partnereinek engedélyezi a hatóanyag használatát és termékbe építését, akik megfelelnek az általa felállított, rendkívül szigorú minőségi előírásoknak. A SilverCol antibakteriális és penészgátló tulajdonságát a SANITIZED is bevizsgálta, és hitelesítő oklevéllel ismerte el annak fertőzésveszély csökkentő képességét.

Kül- és beltéri kerámia, természetes kő, gres, mozaik, cementkötésű lapburkolatok fugáinak kitöltésére alkalmazható. Padlófűtés és falfűtés esetén is használható. Nagyobb hőingadozásoknak kitett felületeken (pl. erkélyeken, teraszokon) valamint cement- és műgyanta kötésű kenhető vízszigetelésekre (Aquastop, Aquastop Flex M, Aquastop Flex, Aquastop Plus) került burkolatokon is alkalmazható. Ideális fugázója medencéknek, homlokzat burkolatoknak, hidegburkolattal ellátott járófelületeknek. Egyenletesen húzható és könnyen bedolgozható a fugába. Tulajdonságjavító adalékszert tartalmaz, ezáltal a fugaanyag nagymértékben vízlepergető, így megakadályozza a foltképződést. A hidegburkolati rendszerekben alkalmazott fugázókkal szemben több alapvető elvárásunk is lehet a penész- és algaölő tulajdonságon túl. Mivel gyakran alkalmazzuk őket járófelületek kialakítására – akár kültérben is – ezért fontos a hosszútávú terhelhetőség és időtállóság. A kültérben fellépő nagyobb igénybevételek, mint a napsugárzás UV hatása, az eső, a hó és egyéb környezeti hatások komoly terhelésnek teszik ki felületeinket. Az emelt igénybevételeknek is maximálisan megfelel a Lasselsberger-Knauf SilverCol fugázója.

A fugázóanyag mennyiségének számítása:

A következő képletet használhatja a fuga mennyiségének meghatározásához. A kivitelezés és a felhasznált csempelapok méreteltérései miatt közelitő értéket fog megkapni.

  

 

 

A = lapszélesség (mm)
B = laphossz (mm)
C = lapvastagság (mm)
D = fugaszélesség (mm)
F = fajlagos anyagszükséglet (kg/dm3)

F értéke:

SilverCol: 1,86
ProCol: 1,5
Colorin Flex: 1,55
Colorin: 1,6