Cemix

Magyar éremesőt hozott a budapesti Euroskills2018

Nagy érdeklődés övezte a fiatal szakemberek Európa-bajnokságaként is emlegetett rendezvényt, amelynek a Lasselsberger-Knauf volt az egyik stratégiai szponzora. A szeptember 26-28. között megrendezett versenyt a helyszínen összesen 100 ezer látogató tekintette meg.


Az EuroSkills2018 a különböző szakmák és az ezzel kapcsolatos fejlesztések látványos bemutatója, amelyen az öreg kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei vetélkednek egymással az Európa legjobbja címért. A kétévente megrendezett nagyszabású eseménynek idén szeptember 26-28. között Budapest adott otthont a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén.

 

A Lasselsberger-Knauf – a rendezvény egyik fő üzenetéhez hasonlóan - hosszú évek óta igyekszik ráirányítani a figyelmet a szakképzés fontosságára. Régóta hangoztatott véleményünk, hogy vissza kell állítani az építőipari szakmák presztízsét, újra vonzóbbá kell tenni Magyarországon ezeket. Ebből a megfontolásból vezetőségünk úgy döntött, hogy kihasználjuk a budapesti rendezést, és szponzorként segítjük elő annak sikerét. Cégünk a hidegburkoló és a kőműves szakmával kapcsolatos számokat támogatta termékeivel és anyagi hozzájárulással. A szóban forgó termékeket (M5 POREN pórusbeton ragasztó, RAPIDFLEX gyorskötésű flexibilis ragasztó, ESTRICH ZE30 előkevert szárazhabarcs, TIEFENGRUND mélyalapozó, SILVERCOL fugázó, M5 Klinker falazóhabarcs), illetve azok csomagolását megkülönböztető logóval láttuk el, ezzel is hirdetve a rendezvényt.

Cégünk nem csupán szponzorként volt jelen a helyszínen, hanem egy külön szakmai standdal is, ahol látványos rétegrendi bemutatókkal és anyagmintákról készült kreatív képekkel vártuk a látogatókat. Ezen felül – a fiatalabb korosztályra gondolva – egy mozgásérzékelős (kinect) technikán alapuló ügyességi játékkal is készültünk. Talán kicsit furán hangzik, de az alkalmazás segítségével a hidegburkolóvá válás folyamatán lehetett végigmenni. Három különböző pályát kellett teljesíteni, amelyeken a vetítőn megjelenő szimbólumok elkapásával lehet előre haladni. Az utolsó pályán egy hidegburkoló mester bőrébe bújhattak a játékosok. A játék rendkívül népszerűnek bizonyult a fiatalok körében, sokan kipróbálták.

Az ünnepélyes megnyitóceremóniára szeptember 25-én este került sor. Az eseményen többek között Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott, ami a budapesti EuroSkills2018 súlyát és fontosságát is jól érzékelteti. A küzdelmek másnap reggel kezdődtek: 37 szakmában összesen 525 versenyző szállt ringbe.

A Lasselsberger-Knauf által támogatott hidegburkoló számban a versenyzőknek a Szent István-bazilika és a Lánchíd képmását kellett színes csempékből kirakniuk. A rendkívül magas színvonalú küzdelemben nagyon kis különbségek voltak az egyes pályaművek között a minőséget tekintve. Végül itt francia arany született, dán ezüstérem és német bronzérem mellett.

A cégünk által támogatott másik versenyszámban a kőműves szakemberek azt kapták feladatul, hogy építsék fel a Hősök-terén álló Millenniumi emlékmű és a Lánchíd kicsinyített mását. Itt magyar indulónak is szurkolhattunk, a Zala megyéből érkezett Hédl Ádámnak, aki bár nem ért fel a dobogóra, nagyszerűen helytállt, magas színvonalú munkáját a zsűri kiválósági éremmel jutalmazta. Ebben a számban egyébként német arany, osztrák ezüst és dán bronzérem született.

Az EuroSkills2018 összességében szép magyar sikerrel zárult, hiszen a hazai csapat összesen 3 arany, 3 ezüst és 3 bronzérmet gyűjtött, amihez 8 kiválósági érem társult. A magyar fiatalok, illetve szakemberek ismét bebizonyították, hogy nem maradnak el szaktudásban európai társaiktól, sőt, felkészültségük és szakértelmük kiemelkedik a mezőnyben.