Cemix

Interjú a NOE pályázat nyertesével

Minőségi otthon egy hatgyermekes család számára.

Támogatóként az LB-Knauf is csatlakozott a Nagycsaládosok Országos Egyesületének pályázatához, amelynek keretében hét másik építőipari céggel együtt két, otthonnal nem rendelkező nagycsalád építkezéséhez járul hozzá a maga által gyártott építőanyagokkal 1-1 millió forint értében. 


Az idei kiírás egyik nyertesével, a hatgyermekes Gável Andrással beszélgettünk.

Az ország melyik részén található az ingatlan?

Kosdon, egy zsákfaluban, ami gyakorlatilag Vác külterületének számít. A település önálló önkormányzattal, infrastruktúrával és saját iskolával rendelkezik. Ez utóbbi megléte is fontos szempont volt, hiszen hat gyermekünk van. Három fiú, három lány, a legidősebb 9 éves, a legfiatalabbak pedig 1 évesek, hiszen egy ikerpárról van szó. Amikor híre ment, hogy esetleg Kosdra költözünk, a helyiek egyből kérdezgették, hogy ugye tényleg jövünk, mert akkor az iskola létszámproblémái évekre megoldódnának.

NOE_Gavel_III Mik a készülő ház fontosabb paraméterei?

Bruttó 162 négyzetméteres alapterületről beszélhetünk, ez a falak miatt nettó 144 négyzetméteres hasznos területre csökken. Ami a kialakítást illeti, az épületben két gyerekszoba, egy fiú és egy lány birodalom kapott helyet, a szülők külön hálószobát kaptak, ezen felül pedig egy viszonylag nagy nappali, étkező és egy amerikai konyha alkotja a napközbeni életteret.

Lesz egy mosókonyha is, illetve még a fürdőszobáról érdemes külön említést tenni, hiszen ezt egy úgynevezett szeméremfal választja ketté. Ez most még nem annyira aktuális, de idővel, ahogy a gyermekek cseperednek, azzá fog válni. A ház egy 550 négyzetméteres telken áll, szóval a fűnyírásra sem kell majd túl sok időt fordítani.

 

NOE_Gavel_I

Mekkora előrelépés ez a mostani életkörülményeikhez képest?

Óriási előrelépés, hiszen most egy 96 nm-es albérletben lakunk. Az ikrek születése előtt is szűkösen éltünk, de érkezésükkel gyakorlatilag tarthatatlanná 

vált a helyzet, ezért gondolkodni kezdtünk, hogy miként tudnánk továbblépni. Kiszámoltuk, hogyha egy nagyobb albérletbe megyünk, akkor annak a bérleti díja magasabb, mint a CSOK mellé felvehető kedvezményes hitel havi törlesztő részlete, így nem volt kérdés számunkra, hogy ebbe az irányba kell haladnunk. Bár valóban nagy segítséget jelentek, ez a támogatás önmagában még nem lett volna elegendő ahhoz, hogy megvalósítsuk álmainkat. Eleve csak addig akartunk nyújtózkodni, amíg a takarónk ért, ezért minden szóba jöhető alternatívát és lehetőséget megvizsgáltunk, ekkor találkoztunk a Nagycsaládosok Országos Egyesületének a pályázatával. Azt mondtuk a tervezőinknek, hogy próbáljanak egy olyan házat tervezni, amely megfelel a kiírási feltételeknek, mert így minőségi otthont tudnánk építeni.

Hogy halad az építkezés?

Minden a terveknek megfelelően alakul, vagy még annál is jobban. Márciusban kezdtük el, és mondhatom, hogy rekordidő alatt zajlanak a munkálatok. Nagyon jó szakemberek dolgoznak a kivitelezésen. A tető egy hónapp

al ezelőtt került a helyére, a cserepezésen is túl vagyunk, nemrég kezdődtek a belső munkálatok. A vakoláshoz is a napokban kezdtek hozzá, mégpedig a Lasselsberger-Knauf MP501 I anyagával. A kivitelezők még nem dolgoztak ezzel a termékkel, de nagyon meg vannak vele elégedve, azt mondják, hogy glettelős finomságúra lehet húzni, és nagyon szép felület alakítható ki a segítségével.

NOE_Gavel_II

Ezen kívül milyen építőanyagokat választottak még a Lasselsberger-Knauf kínálatából?

A külső hőszigetelés rögzítéséhez StyroKleber ragasztót, aztán a belső munkálatokhoz csemperagasztót, fugázót és szilikont, ezek fértek bele az 1 millió forintos keretbe. Ez a támogatás azonban nem csak anyagi értelemben jelentett segítséget. Az ugyanis, hogy minden a terveknek megfelelően alakult, annak is köszönhető volt, hogy nem kellett rohangálni az anyagok beszerzése miatt, hiszen azok mindig rendelkezésre álltak, amikor szükség volt rájuk. Nagyon hálásak vagyunk ezért.

Mikorra tervezik a beköltözést?

Nagy vágyunk lenne, ha szeptember végén, de legkésőbb az őszi szünetben sor kerülhetne erre.